Τρίτη 2 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Σκοπιμότητες πίσω από την απογραφή στα Κατεχόμενα

Η τουρκοκυπριακή ηγεσία παραδέχτηκε ότι υπήρχε σκοπιμότητα πίσω από την απογραφή του πληθυσμού στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου, που έγινε την περασμένη Κυριακή.

Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε ότι η απογραφή έγινε για να ενισχυθεί η θέση των Τουρκοκυπρίων σε οποιουσδήποτε σχεδιασμούς και διαπραγματεύσεις.

Επίσης, η πρόεδρος της «βουλής», Φατμά Εκένογλου δήλωσε ότι η απογραφή θα αποτελέσει τη βάση στους νέους σχεδιασμούς του παράνομου κατοχικού καθεστώτος. Εξάλλου, ο «πρωθυπουργός» Φερντί Σογιέρ ισχυρίστηκε ότι η απογραφή έγινε με τους διεθνείς κανονισμούς και σύμφωνα με τις προδιαγραφές των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ωστόσο, τουρκοκυπριακές εφημερίδες αμφισβητούν την εγκυρότητα της απογραφής. Η εφημερίδα «Αφρίκα» χαρακτηρίζει φιάσκο την απογραφή, αναφέροντας ότι οι απογραφείς δεν επισκέφθηκαν πολλά σπίτια και οι ένοικοι περίμεναν άδικα. Την ίδια επισήμανση κάνουν επίσης οι εφημερίδες «Κίπρισλι», «Χαλκίν Σεσί», «Ορτάμ» και «Βατάν», η οποία ειρωνεύεται τον τρόπο της απογραφής, παραθέτοντας στίχους από γνωστό τουρκικό τραγούδι, το «σας περιμέναμε αλλά δεν ήλθετε». Εξάλλου, η «Κίπρισλι» γράφει ότι πολλοί έποικοι, παράνομοι εργάτες, απέφυγαν τους απογραφείς, για να αποφύγουν ενδεχόμενες συνέπειες.

Την αίσθηση ότι το αποτέλεσμα της απογραφής δεν είναι έγκυρο μετέφεραν και Τουρκοκύπριοι σε συνομιλία τους με τον ανταποκριτή του ΑΠΕ, αναφέροντας ιδιαίτερα το γεγονός ότι αρκετοί έποικοι προσπάθησαν και απέφυγαν τους απογραφείς, φοβούμενοι πιθανές επιπτώσεις στην παραμονή τους στην κατεχόμενη Κύπρο.

Τουρκοκυπριακές εφημερίδες γράφουν, εξάλλου, ότι οικογένειες αρνήθηκαν να δεχτούν τα συνεργεία απογραφής.

Η εφημερίδα «Κίπρις» έγραψε ότι την απογραφή παρακολούθησαν ξένες διπλωματικές αντιπροσωπείες που είναι διαπιστευμένες στην Κύπρο, ενώ ο «πρωθυπουργός» «Σογιέρ» δήλωσε ότι κανένας δεν παρακολούθησε την απογραφή.

Προκαταρκτικά αποτελέσματα της απογραφής θα είναι έτοιμα εντός 2 - 3 ημερών, ενώ τα επίσημα θα κυκλοφορήσουν και σε βιβλιαράκι, εντός εξαμήνου.

Απορρίπτονται οι ισχυρισμοί του Στ. Ντιπάρτμεντ

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου απέρριψε κατηγορηματικά ισχυρισμούς που διατυπώνονται στην ετήσια έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ότι το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, PKK, διατηρεί σημαντική παρουσία στην Κύπρο. Στην έκθεση υποστηρίζεται ότι η Κύπρος χρησιμοποιείται ως διαμετακομιστικός σταθμός από μέλη του PKK και ως κέντρο μεταφοράς οικονομικών πόρων. Σύμφωνα με την έκθεση στη «νότια Κύπρο», όπως αναφέρεται η Κυπριακή Δημοκρατία, διαμένουν 1.500 Κούρδοι. Ο κ. Ιακώβου δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί που προβάλλονται στην έκθεση δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι η Κύπρος έχει στηρίξει τις διεθνείς προσπάθειες για πάγωμα οικονομικών πόρων τρομοκρατικών οργανώσεων, παρά το γεγονός ότι η νομική βάση για διερεύνηση τρομοκρατικών δραστηριοτήτων και προσαγωγή υπόπτων στη Δικαιοσύνη, παραμένει ανεπαρκής.

Ως ανεπάρκεια της κυπριακής νομοθεσίας, η έκθεση αναφέρει το γεγονός ότι μαρτυρία που συλλέγεται με παγίδευση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων δε γίνεται δεκτή από την Κυπριακή Δικαιοσύνη.

Σε άλλες του δηλώσεις, ο Γιώργος Ιακώβου σημείωσε ότι πήρε διαβεβαιώσεις από την υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Κοντολίζα Ράις ότι η Ουάσιγκτον υποστηρίζει και προσβλέπει στην προώθηση της διαδικασίας της συμφωνίας του Παρισιού για έναρξη προκαταρκτικών και τεχνικών συνομιλιών για το Κυπριακό.

Ο κ. Ιακώβου ανέφερε ότι σε συνάντηση που είχε με την κ. Ράις στη Σόφια, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών ΕΕ - ΝΑΤΟ διέγνωσε υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στην προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για συζητήσεις και προετοιμασία της μελλοντικής φάσης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Εξ άλλου, σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές, στη συνάντηση συζητήθηκαν και οι δηλώσεις της κ. Ράις στην Αθήνα ότι η Κύπρος δε θα παρεμποδίσει την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας. Ο κ. Ιακώβου ξεκαθάρισε στην κ. Ράις ότι δεν έχει αναληφθεί καμιά απολύτως δέσμευση εκ μέρους της κυβέρνησης.

Στη Σόφια, ο κύριος Ιακώβου συναντήθηκε και με τον Τούρκο ομόλογό του Αμπντουλάχ Γκιουλ. Ο κ. Ιακώβου χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών παρέστη στην άτυπη σύνοδο Ευρωπαϊκής Ενωσης - ΝΑΤΟ, κάτι που δεν έπραξε σε δύο άλλες συνόδους.

«Το γεγονός είναι και συμβολικό, έχει όμως και περιεχόμενο. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι εκεί και η Τουρκία άρχισε να προσαρμόζεται στα δεδομένα αυτά», είπε ο κ. Ιακώβου.

Κατά τη συνάντηση της Σόφιας, ο Αμπντουλάχ Γκιουλ, στην προσπάθειά του να βρει διέξοδο στα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η Τουρκία μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ανέφερε ότι πρέπει να λυθεί το Κυπριακό, γιατί κάτι τέτοιο θα διευκολύνει την Αγκυρα.

«Εμείς περιμένουμε να προσέλθετε σε διάλογο», ήταν η απάντηση του κ. Ιακώβου στις δηλώσεις Γκιουλ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντονες αντιδράσεις για τις τουρκικές θέσεις(2008-08-30 00:00:00.0)
Στον ΟΗΕ ο Ταλάτ για τα πετρέλαια(2007-02-08 00:00:00.0)
Συμφωνημένη λύση και νέο δημοψήφισμα ζητούν οι Ελληνοκύπριοι(2005-01-08 00:00:00.0)
Αμεση εμπλοκή των ΗΠΑ(2004-01-24 00:00:00.0)
Παραμένει ρυθμιστής η Τουρκία(2003-12-23 00:00:00.0)
Στο Εθνικό Συμβούλιο οι αλλαγές στο σχέδιο Ανάν(2003-10-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ